Kirjekaveriksi vangille: ABC

Olen koonnut toisten blogien (ja siellä esiintyneiden faktatietojen) & omien kokemusteni perusteella joitakin faktoja ja huomioita aiheesta vanki kirjeystävänä. Osa mahdollisista kommenteista ja asioista on omia mielipiteitäni ja näkemyksiäni, joten toivon tätä lukevien myös ottavan kyseiset huomiot juuri sellaisina. Faktatietojen puolesta olen ammentanut tietoa paljon erityisesti Valkoisen Enkelin blogista (Häkkitiikeri ja Valkoinen Enkeli), joka kuitenkaan ei enää ole yleisesti nähtävillä. Samoin blogit I'm in love with a criminal & Sinner & Saints ovat antaneet faktatietoa tähän kirjoitukseen. Suoraan kopioitua tekstiä tässä ei mistään edellämainitusta blogista ole.


Ennen, kuin kirjoitat vangille - mieti asioita useammalta kuin yhdeltä kannalta
  • Millaisen kirjekaverin haluat?
  • Onko sellaisia asioita, joita et hyväksy (näistä yleisimpinä esimerkkeinä mainittakoon esimerkiksi raiskaukset, hyväksikäyttö yms.) - hyväksytkö siis rikoksen, jonka vuoksi mahdollinen (tuleva) kirjekaverisi suorittaa tuomiotaan vankilassa?
  • Aseta itsellesi & kirjeenvaihdolle rajat, pysy niissä. Mitä olet valmis tai halukas kertomaan itsestäsi? Ainakaan ensimmäisissä kirjeissä ei kannata lähteä menemään liiallisiin henkilökohtaisuuksiin - aikaa tutustumiselle on!
  • Olemalla rehellinen, aito oma itsesi (rajasi huomioiden) olet reilu kirjekaveriasi kohtaan.
  • Oletko sinut itsesi kanssa? Valkoisen Enkelin ajatuksia lainatakseni - elinkautisvangit kaipaavat pysyvää kirjekaveruutta, kuolemaantuomitut puolestaan henkisesti vahvoja ihmisiä. Älä aseta itsellesi liian korkeaa kynnystä heti alkuun!
  • Älä valitse kirjekaveriasi sen perusteella, että tunnet häntä kohtaan sääliä.
  • Mikäli vanki tuntuu ilmoituksen/kirjeiden perusteella epäilyttävältä, voit aina sivuuttaa ilmoituksen tai lopettaa kirjoittamisen. Älä turhaan aiheuta itsellesi pahaa mieltä kirjoittamalla vangille, jonka kanssa kirjoittamisesta et koe itse iloa.
  • Sinun ei tarvitse lahjoittaa rahoistasi vangille, ellet halua - päätösvalta on sinun.
  • Älä kirjoita kahdelle samassa vankilassa tuomiotaan suorittavalle vangille - seuraukset voivat olla vakavammat, kuin osaat edes kuvitella.

Poste Restante ja sen käyttäminen
  • Eräs Postin palveluista (Wikipedialinkki), joka on erittäin hyödyllinen & suositeltava käytettäväksi ainakin ensimmäisten kirjeiden kanssa
  • Poste Restante ohjaa postit valitsemallasi nimellä (tai nimimerkillä) siihen postiin, jonka postinumeron kirjoitat (tarkempaa tietoa Postin sivuilta tai Postista, minultakin voi kysellä sekavien selitysten toivossa...)
  • Poste Restante-posteja säilytetään 3 viikkoa
  • Käytännössä: kirjoitat Poste Restante-osoitteen vastausosoitteeksi (esimerkiksi Maija Meikäläinen, Poste Restante, 63600 Töysä - Finland), jolloin kirje ohjautuu esimerkin tapauksessa Töysän postikonttoriin. Voit hakea saapuneet postisi / kirjeet pyytämällä postitoimihenkilöltä Maija Meikäläiselle osoitettuja posteja.
  • Poste Restantea kannattaa käyttää ainakin niin pitkään, ennen kuin todella luotat kirjekaveriisi. Vaikka etenkään omaa nimeä käytettäessä Poste Restante ei suojaakaan yksityisyydeltä täysin, on sekin jo pieni varotoimi!

Muistathan, että lain mukaan alle 18-vuotias ei saa lain nojalla kirjoittaa vangille! Mieti ennen kirjeen kirjoittamista - tai ainakaan lähettämistä - myös se, oletko valmis tarjoamaan vangille kirjekaveruuttasi? Jos kirjoitat vain yhden tai kaksi kirjettä ja katoat kuvioista, onnistut aiheuttamaan ainoastaan mielipahaa!


Yleisiä, kirjeenvaihtoon liittyviä sääntöjä
  • Kuten edellä mainittu, alle 18-vuotiaat eivät saa kirjoittaa vangeille
  • Koska vangit osavaltioista Florida, Indiana, Missouri ja Oaklahoma eivät lain mukaan saa lähettää kirjeenvaihtoilmoituksia, älä mainitse kirjeissäsi löytäneesi vankikirjekaveriasi juuri kirjenvaihtoilmoituksen kautta, jotta et aiheuta vangille ikävää tilannetta sääntöjen rikkomisesta!
  • Muista merkitä kirjeeseen (vähintään kuoreen) palautusosoite, muuten kirjettäsi ei toimiteta vangille.
  • Tavallisimmin kirjeissä ei sallita liimaa, teippiä, tarroja, kimalteita yms.
  • Valokuvia saa lähettää, kunhan kuvamateriaali ei ole pornografista
  • Kirjeenvaihtoa aloitellessa kannattaa kysyä, millaisia sääntöjä juuri oman kirjekaverisi vankilalla on. Esimerkiksi oman kirjekaverini, herra Oregonin vankilassa on 10 sivun sääntö. Yksi kirje saa sisältää maksimissaan 10 sivua - joko 10 kirjepaperisivua tai 10 valokuvaa, tai esimerkiksi 3 kirjesivua ja 7 valokuvaa.

Ei muuta, kuin kirje matkaan!
Valtameren ylitse kirjeet kulkevat plus-miinus viikossa. Vastaus ei kuitenkaan ole välttämättä hyppysissäsi aivan heti, sillä vankilassa kaikki on kauppatavaraa - niin myös kirjepaperit- ja kuoret kuin postimerkitkin. Vangin huonon rahatilanteen / muiden eri syiden vuoksi esimerkiksi kirjepaperi voi olla loppu, jonka vuoksi vastauksissa voi kestää aikansa. Lisäksi - todistetusti ja omakohtaisen kokemuksen valottamana - mainittakoon vielä vankiloiden ihastuttavista postihuoneista, joista posti voi hyvällä tuurilla kulkea eteenpäin joko ennätyksellisen nopeasti, vastaavasti taas tuskastuttavan hitaasti! Lyhyesti ja hieman selkeämmin: vaikka ainakin ensimmäisiä kirjeitä varmasti jännityksellä odottaakin, kannattaa pysyä kärsivällisenä!

Ja mitä kirjeeseen ja kuoreen laitetaan? Olen muutamaan kertaan asiasta maininnutkin, mutta kertaushan on opintojen äiti! Kuoreen ainakin vangin osoite, joka on yleensä muotoa:

Vangin nimi #123456
Laitoksen tai vankilan nimi
0000 Kadunnimi tai PO Box
Postitoimipaikka, Osavaltio (lyhenne) postinumero, USA


Älä myöskään unohda omaa osoitettasi kuoresta, jotta kirjeesi toimitetaan perille! Mikäli kuoresta puuttuu oma osoitteesi, sitä ei toimiteta perille vangille saakka. Ainakin ensimmäisiin kirjeisiin kannattaa kuoren hukkumismahdollisuuden vuoksi liittää myös oma vastausosoitteensa, varmuuden varalta. Samaa "varmuuden vuoksi"-periaatetta noudattaen myös jokaiseen erikseen lähetettyyn valokuvaan ja kirjeliuskaan (sivuun) kannattaa liittää vangin #123456 numero, niin minimoit kirjeen tai osan sen sisällöstä hukkumisen vaaran postihuoneessa.

Joidenkin sivustojen kohdalla on mahdollista ottaa myös yhteyttä vankiin sähköisesti, ainakin ensimmäisen kirjeen osalta. Tämä vaatii lähinnä sen, että todistaa olevansa vangille ennestään vieras, eikä esimerkiksi tuttava tai perheenjäsen. Tämä vaatii ainoastaan muutamia rasteja ruutuun, ei siis mitään sen hankalampaa! Myös muita sähköisesti käytössä olevia yhteydenpitovälineitä on - esimerkiksi J-Pay sekä Corrlinks. En kuitenkaan pureudu näistä kumpaankaan tarkemmin puhtaasti siitä syystä, ettei minulla ole kokemusta kummastakaan.

Huomaathan, kaikki vankilaan toimitettava ja sieltä lähtevä posti luetaan!

Ole aidosti oma itsesi, mutta muista kunnioittaa omia rajojasi. Ensimmäisen kirjeen kirjoittaminen on aina vaikeaa - mikäli haluat säästyä tältä ongelmalta, voit esimerkiksi lähestyä vankia ensimmäistä kertaa postikortilla. Mikäli (ja omasta mielestäni myös toivottavasti) päädyt kirjoittamaan kokonaisen kirjeen, helpointa on tarttua yksinkertaisiin asioihin. Tällaisia ovat esimerkiksi vangin ilmoituksessaan mainitsemat kiinnostuksenkohteet, lisäksi voit osoittaa kiinnostuksesi kirjeenvaihtoa kohtaan hyvinkin yksinkertaisesti sillä, että esität kysymyksiä. Kerro itsestäsi ja elämästäsi. Koska olet kotoisin eri valtiosta ja kulttuurista, voit myös kertoa kotimaastasi Suomesta, mahdollisista kulttuurillisista eroista ynnä muista asioista, joista voisit ajatella vangin olevan kiinnostunut. Myös omaan intutioonsa kannattaa luottaa. Jos joku vanki vaikuttaa jo ilmoituksen perusteella epämääräiseltä, kannattaa kirje jättää suoraan kirjoittamatta!

Ei myöskään kannata antaa vangin elätellä turhia toiveita kirjeiden perusteella. Mikäli olet hakemassa pelkästään ystävyyssuhdetta, kerro asia vangille - mieluiten jo ensimmäisessä kirjeessä. Jos lähdet suoraan etsimään itsellesi parisuhdetta, kannattaa tämäkin pointti tuoda esille mahdollisimman pian, jotta pääsette aloittamaan rehellisesti samasta pisteestä ja puhtaalta pöydältä. Tässä mielessä omat korttinsa siis kannattaa paljastaa jo heti kättelyssä! Mikäli tiedät myös sen, ettet pysty olemaan vangin kanssa kirjeyhteydessä kuin esimerkiksi kahden kuukauden välein, tästäkin on hyvä mainita. Näin vankikirjeystäväsi ei kuvittele sinun vain lopettaneen hänelle kirjoittamista tai ajattele, että kiinnostuksesi häntä ja kirjeenvaihtoa hänen kanssaan kohtaan on lopahtanut.

Vaikka sinun täytyykin miettiä kriittisesti sitä, jaksatko kirjoittaa vangille pitkäjänteisesti (useammankin, kuin yhden tai kaksi kirjettä), on kuitenkin hyvä muistaa vielä yksi jo aiemmin mainitsemani asia - mikäli kirjeenvaihto jonkun vangin kanssa ei yksinkertaisesti tunnu hyvältä tai se saa sinut ahdistuneeksi, voit aina viheltää pelin poikki ja lopettaa kirjoittamisen. Tässäkin kohtaa kuitenkin kannattaa olla rehellinen: voit muistaa vankia esimerkiksi postikortilla ja kertoa, että olet päättänyt lopettaa kirjeenvaihdon hänen kanssaan.

Mistä sitten löydän vankikirjekaverin? Muutamia linkkejä!

Random-faktatietoa vielä näin lopuksi
Jokaisella vangilla on oma vankinumeronsa (DOC number), jonka näkee vangin nimen perästä. Esimerkiksi Jane Doe #123456 - #-merkin jälkeen oleva numerosarja on yhtä kuin vangin tunnistenumero. Tämä on juuri se, joka kannattaa merkitä jokaiselle paperiliuskalle ja valokuvien taakse, jotta nämä eivät huku postihuoneeseen! Vankinumeron perusteella on lisäksi useimpien osavaltioiden vankeinhoitolaitoksilla mahdollista tarkastaa esimerkiksi se, mistä rikoksesta tuomittuna vanki istuu, mahdollisesti myös muuta tietoa.

Ainakaan ensimmäisiin (tai ensimmäiseen) kirjeeseen ei kannata liittää mitään liian henkilökohtaista tietoa, esimerkiksi kuvaa tai liian tarkkoja tietoja itsestään. Kuten jo aiemmin olen maininnut, aikaa tutustumiselle on runsaasti!


Pakettien ja suurempien lahjojen lähettäminen vankilaan ei ole sallittua, ainakaan suoraan sinulta itseltäsi. Mikäli oma käsitykseni on oikea, esimerkiksi joidenkin nettikauppojen, esimerkiksi Amazonin kautta on mahdollista lähettää esimerkiksi kirjoja yms, toisin sanoen kirjojen, lehtien ynnä muiden täytyy tulla suoraan kustantajalta/myyjältä. En kuitenkaan lähde puuttumaan tähänkään sen tarkemmin siitä syystä, ettei minulla ole aiheesta henkilökohtaista kokemusta.

Muista, että myös vanki on tunteva ja tiedostava ihminen. Ystävyys perustuu kanssakäymiseen ja tasaveroisuuteen - mikäli pidät itseäsi vankikirjekaveriasi ylempiarvoisena, jätä kirjeen kirjoittaminen suosiolla.


Vaikka lähtökohta onkin tasavertainen kunnioitus ja yhdenvertaisuus, kannattaa omaa järkeään käyttää ja silmänsä pitää auki. Mikäli joku ei tunnu oikealta tai tunnet, että sinua yritetään käyttää hyväksi, luota itseesi. Olet itse päätösvaltainen ja kykenevä tekemään ratkaisut kirjeenvaihdon suhteen omalta osaltasi! Alla linkki (englanniksi) entisen vanginvartijan kirjoittamana vankien pelaamista peleistä kirjeenvaihdon kautta. Suosittelen kyseisen linkin takaa löytyvän artikkelin lukemista vähintäänkin Google Translatorin avulla! Ketään - esimerkiksi uutta vankikirjekaveriasi - ei kannata tuomita heti ensitöikseen, mutta omat silmänsä kannattaa pitää avoimina.

Hyödyllisiä linkkejä

Tekstissä on takuulla paljon toistoa ja samoja asioita mainittuina eri kohdissa, mutta ei anneta sen häiritä. En ole ekspertti ja pystyn kertomaan vangille kirjoittamisesta vain omien kokemusteni perusteella, mutta mikäli jollakulla on kysymyksiä, niitä saa esittää. Lupaan vastata parhaani mukaan tai tarvittaessa kysyä itseäni viisaammilta! Myös omista kokemuksistani voi lukea viereisessä palkissa olevan linkin kautta.